Inauguració de la restauració ambiental i creació d’itineraris a la riera de Sant Miquel

rieraratpenatsEl diumenge dia 8 de febrer, a la Font Gran, va tenir lloc la inauguració de la Restauració ambiental i creació d’itineraris naturalístics a la Riera de Sant Miquel i caseta de ratpenats. A l’acte van assistir l’alcaldessa de Banyeres del Penedès, Núria Figueras, el responsable del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Cèsar Puig, el regidor de medi ambient, Jerónimo Merino, Josep Soler historiador de Bellvei, Ramón Ferrer i Xavier Bayer membres de GEPEC-EdC i Diana de l’empresa encarregada del projecte, així com regidors del consistori i moltes persones del municipi interessades en aquest projecte.

El motiu d’aquesta restauració ambiental, així com la creació d’itineraris naturalístics i la caseta dels ratpenats, és la de crear un atractiu turístic natural, així com la d’unir tots els nuclis de Banyeres del Penedès i recuperar allò que s’ha anat perdent.

Tot i que encara falten 20 dies per acabar de posar els planells amb informació cultural, natural, ambiental, d’espècies com ocells, arbres i de la riera. Pel moment ja s’han posat els pals amb la senyalització per a bicicletes i zones de pícnic.

L’empresa encarregada de la restauració va explicar que s’han fet tractaments per a les canyes, s’han introduït espècies autòctones i durant 6 anys faran el manteniment per tal d’anar fent millores i continuar amb la tasca de l’eliminació de les canyes, que no s’ha oblidar que no és autòctona i a més, és molt invasiva. S’ha de tenir en compte que aquesta inversió ha estat a través d’un PUOSC de la Generalitat.

També s’ha de dir, que en aquest darrer any s’han promogut jornades de voluntaris i que l’empresa Esteve Química està molt interessada en patrocinar aquesta restauració i que gràcies a la col·laboració de les entitats ecologistes com GEPEC-EdC, l’administració i les empreses s’aconseguirà que sigui un atractiu turístic natural per a tots els banyerencs i banyerenques i per totes aquelles persones interessades de tot arreu que vinguin al municipi.

Durant aquest acte, també es va inaugurar la caseta de ratpenats que era una antiga caseta de la llum en desús que s’ha habilitat per permetre l’estància d’aquesta espècie animal. Es va explicar la importància d’aquests animals, ja que tot i la mala fama que tenen, són els responsables de menjar-se els insectes, els mosquits i que per això són tan beneficiosos. En acabar l’explicació, es va posar la placa de “Refugi experimental per a ratpenats” que és el primer projecte que s’ha portat a terme a tot Europa.

En finalitzar l’explicació, molts dels assistents van fer el recorregut a peu fins arribar a les Masies de Sant Miquel, on també s’ha recuperat el camí i la font tant reclamada pels veïns que uneix el pèlag xic fins la plaça de les Masies, acabant el recorregut fins a la zona de pícnic del Mas Roig, on els hi esperava un petit refrigeri.