Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Banyeres vol convertir el jaciment de les Masies de Sant Miquel en un atractiu turístic per la zona

Dimarts 7 de setembre l’arqueòleg de la Universitat de Barcelona, Jordi Morer, i l’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, van presentar davant la premsa les descobertes al jaciment iber. Les darreres excavacions han deixat al descobert edificis sencers i apunten l’origen del jaciment iber a finals del segle V aC, fins ara es creia que es remuntava a la meitat del segle III aC, però les noves troballes ho han aclarit.

L’equip d’arqueòlegs que hi treballa ha trobat una ciutat repartida en 4 hectàrees i mitja i a la vegada han permès veure l’evolució del poblat amb una nova xarxa de carrers. A més, s’hi ha trobat desenes d’objectes de gran valor com monedes, cartes comercials realitzades en un suport de plom o també una trentena d’àmfores dins d’un magatzem.  L’arqueòleg de la UB responsable dels treballs, Jordi Morer, ha detallat que han trobat edificacions senceres, amb murs de fins a quatre metres d’alçada, així com nombroses restes de ceràmica i metall. “No és normal trobar aquest estat de conservació”, ha assegurat. Morer va certificar que Banyeres va ser una gran capital comarcal de la Cossetània Oriental, amb important influència política, religiosa i econòmica.

Morer ha assegurat que no s’esperaven trobar edificis en tan bon estat de conservació ni tanta quantitat de material. La clau, ha destacat, és que el poblat no va ser envaït per les societats posteriors, de manera que amb el pas dels segles va acabar sent un terreny agrícola. Fins que el 2019 hi van entrar les primeres màquines per descobrir què amaga exactament el subsol.

El nou atractiu turístic del Baix Penedès

L’Ajuntament de Banyeres del Penedès s’ha marcat l’objectiu de convertir l’espai en un gran atractiu turístic pel poble i per la comarca del Baix Penedès. L’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, ha destacat que vol convertir el jaciment en “un cavall guanyador del Baix Penedès per impulsar el turisme”.  A la vegada ha defensat que cal un projecte conjunt per tirar endavant l’adequació de l’espai i aconseguir el finançament necessari.

La intenció de l’Ajuntament és construir una carretera d’accés, un aparcament, un centre d’interpretació per a rebre els visitants i crear rutes immersives que permetin recórrer els carrers del jaciment i accedir a alguns dels habitatges recuperats.

Benach va matissar que les primeres visites es faran en un espai d’una hectàrea com a molt, ja que resten “molts anys” fins a poder arribar a obrir les 4,5 hectàrees de jaciment.

“Aquí hi calen molts milions d’euros”, ha recalcat l’alcalde, tot instant la Diputació de Tarragona i la Generalitat a invertir-hi per poder impulsar l’espai, tot desitjant que pugui rebre un mínim de 25.000 visites anuals.

Mentre no arribi la construcció del centre d’interpretació, l’Ajuntament preveu custodiar tot el material recuperat en un espai habilitat en una sala municipal al nucli de Banyeres.