Robatoris de catalitzadors de cotxes

  • En els darrers temps s’ha detectat un augment dels robatoris dels catalitzadors de cotxes, furgonetes i camions.

El catalitzador és una peça unida al tub d’escapament que serveix per reduir i controlar els gasos nocius expulsats pel motor. Els lladres aixequen els cotxes amb una pilota pneumàtica i treuen els catalitzadors amb serres elèctriques. Els lladres busquen els metalls preciosos que conté el catalitzador, que són el pal·ladi, el rodi i el platí.

És una situació que han patit algunes persones de la nostra comarca, i al nostre mateix poble. De fet, els Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes per la seva presumpta relació amb una banda organitzada que es dedicava al robatori de catalitzadors de cotxe. 

Recordem que el catalitzador és una peça unida al tub d’escapament que serveix per reduir i controlar els gasos nocius expulsats pel motor. Per filtrar les partícules contaminants del motor, s’utilitzen partícules de tres materials: el pal·ladi, el rodi i el platí, que, degudament filtrats, es poden vendre al mercat negre.

No és un fenomen nou, però ara el conflicte entre Rússia i Ucraïna l’ha fet ressorgir: és l’aparició de màfies i bandes organitzades dedicades al robatori de catalitzadors de vehicles. Rússia és un dels principals productors mundials de pal·ladi i platí. A principis de març, dies després de l’esclat del conflicte, el pal·ladi va pujar a la borsa un 75%; el platí un 25% i el rodi un 57%. 

Recordem que si s’observa situacions sospitoses, truqueu al 112 o a urgències municipals.