Comunicació en relació al projecte de protecció dels nius de l’oreneta cuablanca

Des de l’Ajuntament de Banyeres del Penedès, l’any 2022 es va fer una prova pilot per encetar un nou projecte de l’àrea mediambiental, per la protecció dels nius de l’oreneta cuablanca. Es tracta d’un projecte que consisteix en la col·locació de lleixes per la recollida dels excrements dels nius de l’oreneta cuablanca de la façana del veïnat que es vulgui adherir al projecte. Els excrements queden acumulats a la lleixa i un cop secs, amb el vent, cauen sense tacar ni molestar.

En aquest projecte de conservació de l’espècie Oreneta Cuablanca (Delichon Urbicum) es pretèn posar en valor l’efecte positiu de la seva presència en el control de plagues d’insectes com mosques, mosquit tigre i mosquit comú, així com garantir la protecció de l’espècie.

Aquestes lleixes han estat provades durant el passat any en dues façanes amb nius de dues persones veïnes del municipi i hem constatat que les molèsties ocasionades pels seus excrements, a l’habitatge on s’allotgen, queden fortament minimitzades.

La col·locació d’aquesta lleixa es farà de forma gratuïta per als veïns i veïnes que s’adhereixin al projecte. No obstant, atès que el pressupost és limitat, es farà per ordre de demanda fins esgotar el mateix.

Les persones que vulguin col·laborar en la preservació d’aquesta espècie d’au insectívora, que tants beneficis ens aporta, hauran de posar-se en contacte amb l’Ajuntament per donar les seves dades de contacte (977671350 o ccorrales@banyeresdelpenedes.cat).

Un cop rebudes les peticions de les persones interessades, l’Ajuntament haurà de fer una valoració de la façana per determinar l’accessibilitat amb camió-cistella per part dels operaris i les possibilitats de col·locació de les lleixes.

En cas que sigui viable la col·locació, l’Ajuntament facilitarà un document de sol·licitud de la intervenció i un document de conformitat entre ambdues parts.