La banyerenca Susanna Inglada exposa per primer cop a Catalunya

El pròxim dijous, dia 14 de setembre, s’inaugura l’exposició “Susanna Inglada: Is this desire?” al Mèdol de Tarragona, es podrà visitar fins al 12 de novembre.

L’artista local Susanna Inglada, però establerta als Països Baixos, és la protagonista de la tardor a Mèdol de Tarragona amb l’exposició amb Is this desire?, un conjunt de treballs recents que exploren l’impacte que té en els cossos l’imaginari i l’estètica del poder econòmic i polític. Comissariada per Alexandra Laudo, és la seva primera exposició individual a Catalunya.
Susanna Inglada va nèixer al nostre poble l’any 1983, però viu i treballa a Amsterdam. De petita va estudiar a l’escola del poble i recorda amb molt d’amor les seves amistats d’infacia, córrer per els carrers de Banyeres i les nits a la fresca, de fet, encara té vinculació amb el poble perquè a Banyeres hi viuen els seus tiets i pares i ve molt sovint a visitar-los, i és punt de trobada per a tota la família, germans i cosins. De fet li agrada que el seu fill Loran també hi vingui sovint i passa temporades al poble amb la família.
És llicenciada en Belles Arts a la UB, diplomada en Arts Aplicades al Mur per l’Escola d’Art de Tarragona, màster a l’Institut Frankr Mohr de Groningen (Països Baixos) i postgrau en Estudis Avançats i Recerca Basada en la Pràctica d’Arts Visuals a HISK (Gant, Bèlgica).
És una artista reconeguda internacionalment: ha estat nominada al Premi George Verbergstipendium (2013) i al Prix the Rome d’Amsterdam (2019). Va rebre el 2n Premi Guasch Couranty de pintura (2018), el Premi Generaciones (2019) i el Premi Scheffer del Museu de Dordrechts (2020). Està representada per la Galerie Maurits van de Laar, a l’Haia i a Espanya col·labora amb la galeria valenciana Gabinete de Dibujos. Durant els darrers anys, ha fet diverses residències artístiques a institucions de diferents ciutats d’Europa i Amèrica.
De fet, és un honor que una artista tan reconeguda a tot el món porti el nom de Banyeres de Penedès arreu del món.

L’exposició: A Is this desire?
Susanna Inglada presenta un conjunt de treballs recents que exploren l’imaginari i l’estètica del poder econòmic i polític, el seu impacte en els cossos i la seva relació amb el desig. A través de la pràctica de la pintura i el dibuix expandits, l’artista aprofundeix en la representació dels arquetips masculins, en la seva gestualitat i les seves actituds, sovint caricaturitzant-los, mostrant-los ridículs i afeblits. Són obres que ens presenten elements i personatges representatius de l’àmbit del treball neoliberal i la política, i en les quals s’evoquen qüestions com la corrupció, la crisi o l’abús. En aquesta exposició, Inglada presenta també un cos de treball important que se centra en la figura de la dona i en el seu rol dins la societat patriarcal, i que aborda temes com l’avortament, la maternitat o l’assetjament, sovint partint de l’estudi de la representació de les figures femenines en obres icòniques de la història de l’art.
La pràctica d’Inglada es desenvolupa principalment en el camp de la pintura i el dibuix de gran format. Potser per la influència dels seus estudis i la seva experiència professional en l’àmbit del teatre, Inglada confereix a les seves obres un fort sentit escenogràfic i escultòric. Els seus treballs es despleguen en l’espai ocupant, no només les parets, sinó també el terra i fins i tot el sostre, i es fusiona a vegades amb l’arquitectura de l’espai expositiu, que configura un escenari que integra l’espectador, i pel qual transita. L’artista s’interessa per la materialitat del paper, per la naturalesa fràgil i mal·leable que té, i el treballa dotant-lo de tridimensionalitat, apropant-lo a l’escultura i a l’escenografia.