Museu Josep Cañas

La casa on va néixer l’escultor Josep Cañas el 1905 va ser habilitada com a museu l’any 2001. Conté el llegat fet per l’artista el 1998, compost d’escultures i dibuixos, que permeten un recorregut cronològic per les quatre etapes fonamentals de la seva obra.

El Museu Josep Cañas alberga la col·lecció d’obres que l’artista va llegar a la Fundació que porta el seu nom. La seu es troba a la seva casa natal, que també forma part de la donació, conjuntament amb escultures preparatòries en guix i originals en bronze, dibuixos realitzats amb diferents tècniques, motlles de silicona d’algunes obres i un extens fons documental format per escrits, retalls de premsa i cartes personals.

Al primer pis del museu hi trobem un recorregut per l’obra de Josep Cañas ordenada cronològicament i distribuïda en quatre espais que són les quatre etapes fonamentals en la seva vida i trajectòria artística. Com a període especialment interessant i pel qual la Generalitat de Catalunya li va otorgar la Creu de Sant Jordi, trobem les obres realizades durant la seva estada a Mèxic, de l’any 1948 al 1955.

També destaca la donació de diferents col·leccions d’objectes etnològics de temàtiques que interessaven especialment a l’artista. Entre elles és important la de peces relacionades amb la producció i emmagatzematge de vins i licors. L’artista va fer una compilació on es troben eines utilitzades per conrear els camps, boter de petites dimensions i les eines usades pels boters en la seva fabricació, així com gerres, porrons o ampollers per contenir el vi.

Es poden demanar visites concertades fent una reserva prèvia al 977 67 08 02 o a museujosepcanas@gmail.com.